Monte torta
SASTOJCI:
Za biskvit:
5 bjelanjaka
5 kašika kristal šećera
60g brašna
70g sitno sjeckanih lješnika
Fil:
1l mlijeka
100g kristal šećera
2 pudinga od vanilije
2 kašike gustina
5 žumanjaka
250g maslaca ili margarina
150g šećera u prahu
100g Nutele ili čokolade
i još:
150g Nutele
100g petit keksa
šlag
PRIPREMA:
Izmiksajte bjelanke i šećer u čvrst snijeg pa dodajte brašno i lagano pjenjačom promiješajte. Na dno pleha za pečenje (26cm) stavite papir za pečenje, zatim rasporedite isjeckane lješnike i sipajte tijesto od bjelanjaka. Pecite na zagrijanoj rerni na 180C ooko 15 minuta. Pečen biskvit izvadite iz pleha i stavite na tacnu, lješnike okrenite prema gore. Kada se biskvit ohladi premažite Nutelom i preko poredajte izlomljen petit keks. Obruč od kalupa stavite ponovo oko biskvita.
800ml mlijeka i 100g šećera stavite da provri. U ostatak mlijeka umutite žumanjca, puding i gustin, a onda sipajte u proključalo mlijeko i uz neprestalno miješanje skuvajte fil. Ostavite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodajte prethodno umućen maslaca sa šećerom u prahu i dobro izmiksajte. Fil podijelite na dva jednaka dijela. Prvi dio neka ostane žut, a u drugi sipajte Nutelu ili istopljenu čokoladu. Preko izlomljenog keksa sipajte žuti fil, a onda čokoladni. Ostavite u frižider preko noći pa zatim skinite obruč i ukrasite šlagom.
Za biskvit:
5 bjelanjaka
5 kašika kristal šećera
60g brašna
70g sitno sjeckanih lješnika
Fil:
1l mlijeka
100g kristal šećera
2 pudinga od vanilije
2 kašike gustina
5 žumanjaka
250g maslaca ili margarina
150g šećera u prahu
100g Nutele ili čokolade
i još:
150g Nutele
100g petit keksa
šlag
PRIPREMA:
Izmiksajte bjelanke i šećer u čvrst snijeg pa dodajte brašno i lagano pjenjačom promiješajte. Na dno pleha za pečenje (26cm) stavite papir za pečenje, zatim rasporedite isjeckane lješnike i sipajte tijesto od bjelanjaka. Pecite na zagrijanoj rerni na 180C ooko 15 minuta. Pečen biskvit izvadite iz pleha i stavite na tacnu, lješnike okrenite prema gore. Kada se biskvit ohladi premažite Nutelom i preko poredajte izlomljen petit keks. Obruč od kalupa stavite ponovo oko biskvita.
800ml mlijeka i 100g šećera stavite da provri. U ostatak mlijeka umutite žumanjca, puding i gustin, a onda sipajte u proključalo mlijeko i uz neprestalno miješanje skuvajte fil. Ostavite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodajte prethodno umućen maslaca sa šećerom u prahu i dobro izmiksajte. Fil podijelite na dva jednaka dijela. Prvi dio neka ostane žut, a u drugi sipajte Nutelu ili istopljenu čokoladu. Preko izlomljenog keksa sipajte žuti fil, a onda čokoladni. Ostavite u frižider preko noći pa zatim skinite obruč i ukrasite šlagom.
Primjedbe
Objavi komentar