Lijena pita sa jabukama
SASTOJCI:
Tijesto:
600g brašna
1 prašak za pecivo
2 jaja
250g maslaca ili margarina
200g kisele pavlake (1 čaša)
200g kristal šećera
Fil:
200g kristal šećera
1,5kg jabuka
PRIPREMA:
U veću činiju pomiješajte brašno sa šećerom i praškom za pecivo, zatim dodajte maslac koji je odstojao neko vrijeme na sobnoj temperaturi. Sve umijesite rukom, pa dodajte jaja i kiselu pavlaku. Zamijesite kompaktno tijesto (ne premeko i ne pretvrdo). Po potrebi dodavajte brašno ukoliko se tijest lijepi i dobro ga umijesite na radnoj površini. Kada ste umijesili tijesto umotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. Dok se tijesto "odmara" u frižideru, pripremite fil. Izrendajte jabuke i dodajte im šećer, sve zajedno kuvajte 10-15 minuta na laganoj vatri.
Kada je tijesto odstojalo u frižideru izvadite ga i stavite na brašnom posutu radnu površinu. Presijecite ga na dva dijela. Prvi dio razvite oklagijom na debljinu oko 0,5cm veličine tepsije električnog šporeta. Zatim tepsiju električnog šporeta obložite papirom za pečenje i stavite prvi dio tijesta. Rasporedite po tijestu cijelu količinu fila od jabuka. Fil može biti vruć, topao i hladan potpuno je svejedno. Zatim razvite i drugi dio tijesta i stavite ga preko fila od jabuka. Izbodite viljuškom pitu. Rernu zagrijte na 180C i za to vrijeme naka pita kratko odstoji. Pecite pitu oko 40 minuta na 180C. Kada je pita gotova ostavite je da se potpuno ohladi pa je tek onda sijecite i poslužite. Po želji pospite šećerom u prahu. Prijatno! :)
Primjedbe
Objavi komentar