Voćna torta
Sastojci:
Kora:
- 7 jaja
- 170g kristal šećera
- 210g brašna
- 1 prašak za pecivo
Žuti fil:
- 1l mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 110g kristal šećera
- 3 vanilin šećera
- 3 žumanjka
- 1 supena kašika gustina
- 200g margarina ili maslaca
Voćni fil:
- 200g malina(može i neko drugo voće svježe ili zamrznuto)
- 2 supene kašike gustuna +50ml vode
- 100g kristal šećera
- 150ml vode
Još je potreban šlag ili fondan za dekoraciju.
PRIPREMA:
Žuti fil: Puding, gustin, šećer, vanilin šećer sipati u posudu, dodati oko 200-300ml mlijeka od 1l i promijesati kašikom, zatim dodati 3 žumanjka i kratko promiješati mikserom (na ovaj način izbjeći će te grudvice u filu). Preostalo mlijeko staviti u šerpu da provri i zakuvati sa izmješanom smjesom pudinga, šećera, gustina i žumanjaka. Miješati dok se smjesa ne zgusne. Skinuti sa šporeta, sipati u dublju posudu, zatim prekriti plastičnom foliom (foliu staviti direktno na fil da se ne stvori korica prilikom hladjenja).
Pjenasto,mikserom, umutiti margarin ili maslac, zatim dodavati ohladjen fil i sve dobro sjediniti.
Voćni fil: Maline staviti u šerpu sa šećerom i vodom da se dinstaju oko15-ak minuta, zatim dodati gustin pomiješan sa vodom. Mješati dok se ne zgusne (masa treba biti malo redja od pudinga kada ga kuvate). Ostaviti da se potpuno ohladi.
* voće možete izblendati po želji. Maline su meke i same se raspadnu prilikom kuvanja pa ih ja nisam blendala.
Kora: Pjenasto umutiti 7 bjelanjaka uz postepeno dodavanje šećera. Zatim dodati 7 žumnjaka i na najmanjoj brzini miksera izmješati. U brašno dodati prašak za pecivo i promješati. Ovu smjesu prosijari i dodati u smjesu od jaja i šećera i sve lagano ručno sjediniti. Sipati u kalup od 26cm (ja sam stavila kalup 24cm pa mi je previse smjese za koru sto možete vidjeti na slici :) ) i staviti u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Peći oko 40 minuta. Provjerite čačkalicom da li je pečena.
Koru presjeći na 3 jednaka dijela. Ova kora je veoma meka i sočna, ne treba je dodatno natapati sokom ili mlijekom.
Postupak filovanja: kora-crveni fil-žuti fil-kora-crveni fil-žuti fil-kora i premazati koru sa ostatkom žutog fila i ukrasiti po želji.
Primjedbe
Objavi komentar