Jafa Torta

SASTOJCI:

Biskvit:

5 jaja
8 kašika kristal šećera
10kašika mljevenih oraha
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
*Ovo su sastojci za jednu koru, nama su potrebena dvije.

Prvi fil:

1 litra mlijeka
9 kašika šećera
9 kašika skrobnog brašna
250g margarina ili masaca
3 kašike šećera u prahu

Drugi fil:

150ml vode
150g šećera
200g mljevenih oraha
100g čokolade
125g margarina ili masaca
3 kašike šećera u prahu

...još nam je potrebno:

450g Jafa keksa
malo soka od naradže za umakanje jafa keksa
šlag za dekoraciju torte

PRIPREMA:

Biskvit:
Uključite rernu na 200C da se zagrije. Odvojite bjelanca od žumanjaca. Mutite bjelanca sa postepenim dodavanjem šećera. Kada ste umutili bjelanca u čvrst snijeg , dodavajte jedno po jedno žumanjce i nastavite sa mućenjem. Dodajte brašno, prašak za pecivo i orahe, zatim sastojke sjedibite sa žicom ili varjačom (za poslednja tri sastojka ne koristimo mikser). Smjesu izlite u pleh i stavite u rernu da se peče. Sada rernu smanjite na 180C i biskvit pecite oko 30-ak minuta. Uz pomoć čačkalice provjerite da li je biskvit pečen. Postupak ponovite 2 puta.
Fil 1:
Odvojite 200ml hladnog mlijeka, ostatak stavite u šerpu da se zagrije. U 200ml mlijeka dodajte šećer i skrobno brašno, sve dobro sjedinite pa dodajte u ključalo mlijeko i miješajte dok se ne zgusne. Kada je fil gotov prekrite ga plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica dok se hladi. Kada se fil potpuno ohladio sjedinite ga sa maslacem i praškom za pecivo.
Fil 2:
Vodu zagrijte i dodajte joj šećer. Mješajte dok se šećer ne rastopi, zatim dodati čokoladu i takodje je rastopiti. Dodati orahe, promiješati i skinuti sa šporeta. Kada se fil potpuno ohladi dodati maslaci i šećer pa sve sjediniti.
Ohlađene biskvite presjeći tako da dobijemo četiri tanja biskvita.
Postupak filovanja:
Prvi biskvit premažemo bijelim, prvim filom, zatim na njega slažemo jafa keks umočen u sok od narandže (čokoladni dio keksa okrenuti na dole), zatim još jedan sloj bijelog fila pa drugi biskvit. Drugi biskvit premažemo sa cijelom količinom tamnog, odnosno drugog fila i stavljamo treći biskvit. Treći biskvit premazujemo bijelim filom, pa ponavljamo postupak sa jafa keksom i zatim još jedan sloj bijelog fila, pa sve završimo četvrtim biskvitom. Zatim šlag i dekoracija po želji. Prijatno! :) 

*Predlažem da prije dekoracije tortu stavite na dva sata u frižider kako bi se ohladila i stegnula. Ova torta je dosta visoka i čvrsta pa je možete dekorisati i fondanom s tim da ćete je prije fondana premazati puter kremom. :)













Primjedbe

Popularni postovi