Štrudla sa džemom
Sastojci za 1 veću štrudlu ili 2 manje:
- 400g glatkog brašna
- 125ml toplog mlijeka
- 1 kesica suvog kvasca (7g)
- 80g šećera
- prstohvat soli
- 2 žumanca
- 100g otopljenog putera
- oko 500g džema od šljiva
*ja uvijek pravim dvije manje jer budu tanje i sočnije.
Priprema: U toplo mlijeko dodajte kvasac i polovinu šećera da kvasac nadodje. Pazite da mlijeko ne bude vruće, nego samo mlako. U jednu posudu sipajte brašno, prstohvat soli, otopljeni puter i žumanca, zatim dodajte nadošli kvasac i sve sjedinite. Umijesite tijesto , prekrite krpom i ostavite da nadodje oko 1-1,5h. Nadošlo tijesto presijecite na dva jednaka dijela. Razvaljajte tijesto u obliku pravougaonika, premažite džemom ili nekim drugim filom po vašoj želji i zarolajte štrudlu. Ponovite postupak i sa drugim dijelom tijesta. Stavite štrudle u tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Ostavite ih još pola sata prekrivene da nadodju. Pecite ih oko pola sata u zagrijanoj rerni na 180C. Ako primjetite da su u prvih desetak minuta poprilicno zapekle, brzo otvorite rernu i stavite preko štrudli komad aluminijske folije. Pečene štrudle prekrijte pamučnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se potpuno ohlade pa ih tek onda sijecite.
Primjedbe
Objavi komentar