Torta španski vjetar
Sastojci:
kore:
- 4 bjelanjaka
- 200g kristal šećera
- 1 kašike limunovog soka
SVE OVO x3
krema:
- 12 žumanjaka
- 4 kašike šećera
- 1 van.šećer
- 3 kašike gustina
- 500g oraha
- 200g putera ili margarina
- 4 dcl mlijeka
I još:
-1/2 l vrhnja šlag
Priprema:
Bjelanke miksati u čvrstast snijeg uz postepeno dodavanje šećera (miksati oko 20-ak minuta), dodati i kašiku limunovog soka. Smjesu istresti u pleh sa papirom za pečenje i staviti u zagrijanu rernu na 120C. Koru sušiti oko 2 sata. Provjerite čačkalicom da li je kora gotova. Postupak ponoviti još dva puta. Žumanjke, šećer i van.šećer i gustin kuvati na pari sa 3dcl mlijeka. U ohladjenu kremu dodari margarin i orahe koje ste prethodno potopili u 1dcl kipućeg mlijeka (dodati ohladjeno u smjesu), te sve dobro izmiksati. Filovati: kora-fil-šlag i tako dok ne završite tortu.
Primjedbe
Objavi komentar